Pestisit Analizi
Pestisit
Canlı veya cansız cisimler üzerinde yaşayan veya besin maddelerinin üretimi ve depolanması sırasında besin değerlerini azaltan her türlü böcek,kemirgen,mantarile yabani ot gibi tarım zararlılarıyla mücadele etmek amacıyla kullanılan kimyasallardır.
Pestisit Kalıntısı
Pestisit kullanımına bağlı olarak bitkisel veya hayvansal kökenli gıda maddelerinde oluşan maddelerin ortak adıdır.
Pestisit Kalıntı Analizi
En modern ve teknolojik cihazların kullanıldığı pestisit kalıntı analiz bölümünde, pestisit kalıntı analizleri için Likit Kromotografisi (LC-MS/MS) ve Gaz Kromotografisi (GC-MS, GC-ECD Headspace), nitrat analizleri için HPLC-UV cihazları kullanılarak hassas ve güvenilir sonuçlar verilir.
Maksimum Kalıntı Limiti (MRL)
Gıda maddelerinde bulunmasına izin verilen en fazla ilaç miktarını ifade eden değerdir.PESTİSİT Canlı veya cansız cisimler üzerinde yaşayan veya besin maddelerinin üretimi ve depolanması sırasında besin değerlerini azaltan her türlü böcek, kemirgen,mantar ile yabani ot gibi tarım zararlılarıyla mücadele etmek amacıyla kullanılan kimyasallardır.
Pestisit Analizinin Amacı
Ülkemizde tarımı yapılan ürünlerin, tarım zararlılarıyla mücadelesinde kullanılan kimyasalların kalıntı yoluyla kronik toksisiteleri yanında bazılarının insanlarda kanserojen etkilerinin olduğu saptanmıştır. Gıda güvenliği açısından, pestisit etken maddelerinin gıdalarda bulunma düzeyleri belirlenerek yasal sınırlamalar oluşturulmuştur. Laboratuvarımız söz konusu analizlerin yapılması konusunda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.
ATBLAB Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı 600’ ün üzerinde pestisit etken madde, yüksek polarlı pestisitler, ditiyokarbamat ve nitrat, analizlerini gerçekleştirmektedir.
Pestisit Grupları
-
İnsektisitler:
Organik fosforlular, Organik klorlular, Piretroidler, Benzoyl üreler, Karbamatlar, Neonikotinoidler ve diğerleri. -
Herbisitler:
Karbamatlar, Benzoitriller, Anilinler, Amidler ve Anilidler, Üre bileşikleri, Sulfonylüreler, Phenoxy bileşikler ve diğerleri. -
Fungusitler:
Dicarboximidler - Phtalimidler, Nitro bileşikleri,Triazoller, Morpholinler, Pyrimidinler,Benzimidazoller, Amin ve Amidler ve diğerleri. -
Akarisitler:
Amin ve Hidrazin türevleri, Kükürtlüler, Halojen ve Oksijenliler ve diğerleri. -
Nematisitler:
Karbamatlar, Organik fosforlular ve diğerleri.