Nitrat Analizi
Bitki gelişiminde gerekli iyonların temini açısından gübrelemenin önemli olduğu bilinmektedir. Sebzelerde bulunan nitrat içeriğini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Sebzelerin yetişme sürecinde uygulanan azotlu gübrelerin miktarı arttıkça bitkinin de nitrat konsantrasyonu artmaktadır. Ancak aşırı gübreleme bitkiden çok onu bünyesine alan insan için kalıntı problemi oluşturmaktadır.
İnsan sağlığı üzerine olan olumsuz etkilerinden dolayı nitrat ve nitrit, belirli dozların üzerinde gıdalarda bulunması istenmeyen maddelerdir. Bu maddelerin toksik olmalarının nedeni kansızlığa yol açmaları ve insan vücudunda bulunan sekonder aminlerle tepkimeye girerek kanserojen olan madde olusturmasıdır. Bu nedenle bu bilesiklerin gıdalardaki konsantrasyonlarının izlenmesi gerekmektedir. Tüketicinin daha güvenli yaş meyve ve sebze tüketmesini sağlamak amacıyla kalıntı analizleri büyük önem taşımaktadır. Laboratuvarımız nitrat analizlerinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup, HPLC-UV gibi ileri teknolojik cihaz kullanılarak uluslararası metodlarla nitrat analizleri yapmaktadır.